Ny nanorobot bygger molekyler i rasande fart

2018-01-22 15:09  
Foto: Enzo Kopperger

Nanorobotar som används för att designa läkemedel kan arbeta upp till 100 000 gånger snabbare om de styrs med elektriska impulser, visar ny forskning.

Mikroskopiska dna-baserade robotar har enorm potential när det kommer till att analysera biokemiska prover eller tillverka aktiva substanser till läkemedel. Tekniken finns redan, men den är alldeles för långsam för att använda i stor skala.

Men nu anser sig en grupp tyska forskare ha knäckt koden, rapporterar Engadget. Genom att styra nanorobotarna med hjälp av ett elektriskt fält går det att få dem att arbeta 100 000 gånger snabbare. Det skriver forskare från Münchens tekniska universitet i en artikel i den vetenskapliga tidskriften Science.

Konceptet de visar är en 25 nanometer lång dna-robot i formen av en arm som kan användas för att flytta omkring molekyler eller nanopartiklar. Genom att dra nytt av att dna-molekyler är negativt laddade kan forskarna blixtsnabbt styra armen i rätt riktning genom att dra i den med hjälp av riktade elektriska impulser.

Hittills har man använt kemiska interaktioner mellan dna-molekyler för att förflytta nanorobotar, men den nya tekniken får robotarna upp farten på allvar. Sysslor som tidigare tog minuter eller timmar kan utföras på ett ögonblick.

– Det här experimentet visar att den molekylära maskinen kan förflyttas på elektrisk väg. Tack vare den elektroniska kontrollprocessen kan vi initiera rörelser på tidsskalan millisekunder, vilket är 100 000 gånger snabbare än vad man tidigare lyckats med på biokemisk väg, säger professor Friedrich Simmel i ett pressmeddelande.

Simon Campanello

Mer om: Nano Robot

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer