Innovation

Ny miljövänlig metod ska ge rena båtbottnar

Emiliano Pinori
Ivermectin som tillsats har även testats på plexiglaspaneler som har lagts i vatten. Den här panelen har försetts med blå giftfri färg och på halva ytan har ivermectin använts.
På den här segelbåten har de områden som har målats med en färg med ivermectin klarat sig från havstulpaner. På två kontrollområden där ivermectin inte användes syns påväxten tydligt efter en sommarsäsong i vatten.
Forskningen kommer att bedrivas inom EU-projektet Leaf, som står för Low Emission Anti-Fouling. Ett färgföretag är involverat i projektet och kommer att ta fram 100 liter av en demonstrationsfärg. (Personen på bilden har inget samband med artikeln) Foto: Scanpix

Nu ska havstulpanerna gräva sin egen grav. En ny och mer miljövänlig metod har utvecklats för att hålla båtbottnar rena.

Publicerad

Havstulpaner är ett stort problem för både små och stora båtar i havsmiljöer. Med den täta påväxten som havstulpanerna orsakar förbrukar båtarna upp till 40 procent mer bränsle, med ökade koldioxidutsläpp till följd.

Till skillnad från alger och musslor kan inte havstulpanerna enkelt skrapas bort från båtbottnarna. De tränger igenom färgskiktet de växer på och efter en tid bildas ett mycket tätt kalklager under den förstörda färgytan.

Prova Ny Teknik – 49 kr
för 1 månad


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här