Ny metod hittar fingeravtryck på tyg

2011-02-03 07:48  

Skotska forskare har visat hur man avslöjar fingeravtryck på kläder och andra textilier. – Det låter mycket intressant. Idag är det väldigt svårt att framkalla fingeravtryck på tyg, säger Lena Hallberg på SKL.

Att hitta fingeravtryck på kläder, soffor och andra textiler är komplicerat eller omöjligt för kriminaltekniker. Tygets ojämna yta gör att de fina linjerna är svåra att urskilja med dagens metoder. Men nu har en grupp skotska rättsmedicinexperter hittat en framkomlig väg.

De använder VDM, Vacuum Metal Deposition, en känslig metod som används även i dag för att framkalla svåra fingeravtryck, exempelvis på vapen som hittats under vattnet. Att använda metoden på tyger är däremot nytt.

Tyget placeras i en vakuumkammare där förångat guld lägger sig som en tunn film över hela ytan. Sedan beläggs tyget även med förångad zink, som enbart fastnar där det inte finns några fingeravtryck. På vis avbildas synliga bilder. Den grå metallen visar fingeravtryckets åsar, medan dalarna finns där tygets färg lyser igenom.

- Det låter mycket intressant. Idag är det väldigt svårt att framkalla fingeravtryck på tyg. Vi ska följa den fortsatta forskningen och om resultaten blir lovande kan det här vara något för oss att testa, säger Lena Hallberg, som är chef för fingeravtrycksgruppen på svenska SKL.

Bäst fungerar metoden för tätt vävda tyger som silke, nylon och polyester. Hur tydligt fingeravtrycket blir varierar även från person till person. Har man torr hud kan åsarna bli så otydliga att fingeravtrycket inte går att identifiera. Men man ser ändå vilka ytor på ett tyg som vidrörts, och kan försöka säkra dna-spår där.

De nya rönen publiceras i tidsskiften Forensic Science International. I samarbetet deltog forskare vid skotska University of Abertay och skotska polisens kriminaltekniker vid SPSA, Scottish Police Services Authority med stöd av HOSDB, Home Office Scientific and Development Branch.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer