Ny medicin räddar tusentals kvinnors liv

2018-06-28 12:52  
Foto: Johan Nilsson / TT

Tack vare en ny variant av ett äldre läkemedel kan tusentals kvinnors liv komma att räddas. Detta efter att läkemedlet, som förhindrar blödningar efter förlossningar, har gjorts om så att det tål värme.

Att föda barn är långt ifrån riskfritt. Framför allt i låg- och medelinkomstländer där tillgången på en effektiv sjukvård är begränsad. Ett stort problem är de blödningar som kan uppstå efter förlossningen, något som skördar runt 70.000 kvinnors liv varje år samt många av deras barn.

För att förhindra dessa blödningar används normalt substansen oxytocin, men för att detta läkemedel ska fungera effektivt måste det förvaras och transporteras "kylskåpskallt", i 2-8 grader Celsius, vilket är svårt i många länder.

Genom att samarbeta med olika läkemedelsföretag har därför Världshälsoorganisationen WHO låtit omvandla en annan substans mot blödningar, karbetocin, så att den tål upp till 30 graders värme.

I den aktuella undersökningen studerades knappt 30.000 kvinnor som födde barn i tio olika länder, däribland Egypten, Indien, Uganda och Storbritannien. Kvinnorna lottades till att antingen få den nya varianten av karbetocin eller oxytocin direkt efter förlossningen. Studien, som nu presenteras i New England Journal of Medicine, visar att båda medicinerna var lika effektiva på att stoppa blödningar.

”Detta är en riktigt uppmuntrande utveckling som kan revolutionera vår förmåga att hålla mödrar och nyfödda vid liv”, säger Tedros Adhanom Ghebreyesus, generaldirektör för WHO, i ett pressmeddelande.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer