Ny legering: lätt som aluminium, stark som titan

2014-12-22 09:56  

En blandning av fem metaller ger en legering som är lätt som aluminium och starkare än dagens titanlegeringar.

Starka lättviktsmaterial behövs i alla möjliga tillämpningar: från fordon till proteser. Nu har en grupp forskare vid North Carolina State University och Qatar University utvecklat en ny metallegering som de tror slår alla tidigare bladningar på fingrarna.

Materialet består av de fem metallerna litium, magnesium, titan, aluminium och skandium som blandas i ungefär lika stora proportioner. Resultatet blir en legering med densiteten 2,67 gram per kubikcentimeter, i samma klass som aluminium. Samtidigt är legeringen starkare än dagens titanlegeringar.

-Den har en kombination av hög stryka och låg densitet som inte matchas av något annat metalliskt material så vitt vi vet, säger forskaren Carl Koch i ett uttalande.

Materialet heter Al20Li20Mg10Sc20Ti30 och har ett styrka-vikt-förhållande som är jämförbart med vissa keramer. Men forskarna tror att det är mindre sprött. Nu ska gruppen karaktärisera legeringen och utforska lämpliga tillverkningsprocesser. Den kanske största utmaningen är kostnaden. Legeringen består till 20 procent av den extremt dyra lättviktsmetallen skandium.

De nya rönen har publicerats i den vetenskapliga tidsskriften Material Research Letters

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer