Innovation

Ny komposit ska få solcell att laga sig själv

Ett nytt material, utvecklat vid Stanford, lagar sig själv. Tricket fungerar minst 50 gånger på raken. Foto: L A Cicero
Chao Wang skär ett snitt genom det syntetiska material som klarar tricket att reparerar sig själv ett antal gånger. Dessutom reagerar det på tryck och kan leda ström. Foto: Stanford

Amerikanska forskare har skapat ett elektriskt ledande material som läker sig själv. Konstgjord hud som ger proteser känsel är första tillämpningen. På sikt hägrar självreparerande elektronikkomponenter och solceller.

Publicerad

Forskare har länge försökt utveckla material med samma egenskaper som vår hud. Men att få fram ett material som skickar elektriska signaler, kan töjas och dessutom reparerar sig själv otaliga gånger har ingen lyckats med hittills.

Nu kan det problemet vara löst. Stanfordforskaren Zhenan Bao och hennes kolleger har utvecklat ett elektriskt ledande polymermaterial som kan reparera sig själv efter att ha snittats med skalpell. Till skillnad mot tidigare självläkande material kan upprepa tricket ett antal gånger. Minst 50 gånger klarar materialet att återställa de elektriska och mekaniska egenskaperna. Och det går snabbt. Inom 15 sekunder är ledningsförmågan lika bra som före skadan. De mekaniska egenskaperna repareras inom 10 minuter.

Prova Ny Teknik – 149 kr
för tre månader


Tillgång till alla låsta artiklar, fördjupande kompendier,
premiumnyhetsbrev, samt e-tidningen.



Kom igång nu →


Förnyas till 299 kr/mån efter din provperiod. Ingen bindningstid. Avsluta enkelt.
Gäller endast nya prenumeranter.



Är du medlem i Sveriges Ingenjörer?

Aktivera ditt konto här