Ny jordliknande planet upptäckt av Nasa

2020-01-07 12:47  
Nasas planetspanare Tess under uppskjutningen från Cape Canaveral i Florida den 18 april 2018. Arkivbild. Foto: John Raoux/AP/TT

USA:s rymdmyndighet Nasa har med hjälp av sin satellit Tess upptäckt en ny planet av jordens storlek där det kan finnas vatten. Planeten som döpts till TOI 700 d ligger relativt nära jorden – endast omkring 100 ljusår bort.

– Tess byggdes och sköts upp just med uppdraget att hitta planeter i jordens storlek med omloppsbanor kring stjärnor i närheten, säger Paul Hertz vid Nasas avdelning för astrofysik.

Planeten är omkring 20 procent större än jorden och det tar den 37 dagar att genomföra ett varv i sin omloppsbana. Den bedöms ligga på ett avstånd från sin stjärna som möjliggör förekomsten av vatten i flytande form på planetens yta.

Det återstår att se vad TOI 700 d består av. I en av flera datorsimuleringar ges en bild av en planet täckt av hav och med koldioxidtät atmosfär av liknande typ som tros ha funnits på Mars i dess ungdom.

Mer om: Nasa Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer