Innovation är på alla storföretagschefers läppar. Men hur innovativt ett företag är kan vara svårt att mäta.
Analys- och nyhetsföretaget Thomson Reuters har utgått från företagens patentportföljer när de sammanställt sin lista över världens 100 mest innovativa.
Tre svenska företag kvalar in när patenten står i centrum. Det är Ericsson, Scania och Sandvik.
Att Ericsson kvalar in borde glädja Ericssons nya FoU-chef Ulf Evaldsson. I en intervju med Ny Teknik tidigare i år var han klart irriterad över att Ericsson inte fanns med när affärstidningen Forbes gjorde en motsvarande lista tidigare i år. Med på Forbes lista fanns däremot de svenska företagen Sandvik och Atlas Copco.
– Vi gör ju genombrott varje dag, inom signalbehandling exempelvis. Så vi måste helt enkelt bli bättre på att beskriva vad vi gör, sa han till Ny Teknik
Den nya listan från Thomson Reuters bygger helt och hållet på företagens patentportföljer. För att överhuvudtaget komma ifråga måste företaget ha fått minst 100 "innovativa" patent godkända under de senaste tre åren. Som "innovativa" räknas patent som är först ut inom ett nytt teknikområde. Stor vikt läggs även vid om patenten sökts och godkänts över hela världen.
Andra kriterier är att företaget har en hög andel godkända patent i förhållande till antalet inlämnade ansökningar samt att patenten citeras i många, efterföljande patent inom samma område.
Konsultföretaget Booz & Company har en annan metodik. I slutet av oktober presenterades deras årliga lista över de 1000 företag som satsar mest pengar på forskning och utveckling.
Samtidigt har de frågat 600 utvecklingschefer på de aktuella företagen vilka de anser vara mest innovativa. Slutsatsen visade tydligt att innovationskraften inte hänger på hur mycket pengar företagen investerar i FoU.
Ettan, tvåan och trean på innovationslistan, Apple, Google och 3M, finns inte med bland de 20 företag som satsar mest på FoU.
Kommentarer
Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.
Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.