Ny genteknik testas på människor

2016-08-22 09:05  

Nu drar försöken att behandla människor med den nya heta gentekniken CRISPR i gång. Först ut är kinesiska forskare. Amerikanska forskare ligger också i startblocken.

För fyra år sedan upptäcktes en ny smart metod att klippa och klistra i gener. Bakom genombrottet låg bland annat den franska molekylärbiologen Emmanuelle Charpentier som då forskade vid Umeå universitet.

Gentekniken, som har det vetenskapliga namnet CRISPR / Cas 9, har sedan dess kommit till användning vid tusentals labb över hela världen. Tillämpningarna finns inom allt från växtförädling till sjukvård. Mest hajpat är hoppet om bot mot svåra sjukdomar.

Nu meddelar forskare vid universitetssjukhuset West China Hospital i Sichuanprovinsen i Kina att den så kallade genkniven ska användas på patienter med lungcancer där inga andra behandlingar haft effekt.

– Det har gått rasande fort. Ofta handlar det om ledtider på minst 10 år innan en ny teknik kan börja prövas i kliniska studier, säger Magnus Lundgren, mikrobiolog på institutionen för cell- och molekylärbiologi vid Uppsala universitet.

Tätt i hälarna ligger amerikanska forskare vid University of Pennsylvania. Vid årsskiftet räknar de med att starta kliniska försök där genkniven används som vapen mot hudcancer, benmärgscancer samt sarkom (cancer i kroppens stödjevävnader).

I bägge studierna ska försvarsceller i kroppens immunförsvar (t-cellerna) trimmas till att bli mer aggressiva när det gäller att attackera cancerceller.

– Genkniven ska användas för att ta bort en slags säkring som förhindrar att t-cellerna angriper kroppens egna celler. Många cancerceller utnyttjar också säkringen för att undvika att bli attackerade. De modifierade och mer aggressiva t-cellerna förs sedan tillbaka in i patientens blod.

Skiljer sig studierna åt på något sätt?

– Förutom att det handlar om olika typer av cancer ska den amerikanska forskargruppen göra ytterligare förändringar i t-cellernas arvsmassa. Det ska dels öka effektiviteten del se till att cellerna framför allt angriper cancerceller.

Vilka patienter ska ingå i studierna?

– Både i Kina och USA kommer man att välja ut svårt sjuka patienter där andra behandlingar har misslyckats. Det första steget är att se att behandlingen i sig inte är skadlig. Bägge studierna innefattar också ett fåtal individer.

Vilka är farhågorna?

– Det finns en risk att genkniven skär på fel ställen, även om den är låg. En klassisk bieffekt av det kan bli cancer. Men risken för felklipp minskar hela tiden, inte minst om man använder de senast metoderna.

Vad tycker du om försöken?

– Behandlingarna är högst relevanta med en solid vetenskap bakom. Det ska bli spännande att se hur de faller ut.

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Genteknik Crispr

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer