Ny behandling ska hjälpa barn med blodcancer

2019-05-17 14:14  
Foto: Isabell Höjman/TT

Barn och unga med akut lymfatisk leukemi, en speciell form av blodcancer, kommer att kunna få en helt ny typ av behandling, rapporterar Sveriges Radio Ekot.

Omkring fyra till fem barn per år, där ingen traditionell behandling gett resultat, beräknas kunna få den nya behandlingsformen. I den tar läkarna ut patientens egna vita blodkroppar och modifierar dem genetiskt så att de får en tumördödande effekt. Därefter återförs de och kan då attackera tumörcellerna.

Behandlingen är kostsam, cirka 3,5 miljoner kronor, men Rådet för nya terapier (NT-rådet) har nu gett grönt ljus för metoden.

– Vi tror och hoppas på att det kommer innebära att för de här svårast sjuka barn- och ungdomarna har vi ytterligare en bra och effektiv behandlingsmetod som kan leda till bot, säger Gerd Lärfars, ordförande vid NT-rådet till radion.

Mer om: Cancer

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer