Ny bananfluga lägger ägg i frukten

2014-09-24 12:27  

En fruktad liten fluga, släkting till bananflugan, har hittats i Skåne. Det är första fyndet i Norden. Flugan lägger små ägg i bär och frukter innan skörd.

Flugan Drosophila suzukii har ännu inget svenskt namn. Den är släkt med bananflugan och är ett fruktat gissel bland frukt- och bärodlare i olika europeiska länder på kontinenten och i andra delar av världen.

Nu konstaterar Jordbruksverkets växtskyddscentral att flugan också nått Sverige.

Man har nämligen hittat den i fällor i Lund i Skåne. Enligt myndigheten är det första gången i Norden som man upptäckt den. Eventuellt har den kommit hit med importerad frukt.

- Vi har varit medvetna om att Drosophila suzukii skulle kunna komma in över landets gränser och har varit beredda, säger Sanja Manduric rådgivare vid Växtskyddscentralen i Alnarp.

Till skillnad mot bananflugan, som ger sig på övermogen eller rutten frukt, satsar den här kusinen främst på att angripa bär som jordgubbar, körsbär och hallon och även frukter med tunna skal som plommon. Detta innan bären och är klara att skördas, vilket ger stora skördeförluster för odlare.

Även vildväxande bär angrips dock, vilket också gör flugans framfart svår att övervaka.

Honorna lägger ägg i bäret eller frukten. Angreppen syns först som små stickhål i skalet. Men sedan utvecklas äggen till fyra mm långa larver.

- Om flugan angriper precis innan skörden så är det inte lätt att se stickhålen, men om det sker en sisådär tio dagar innan så brukar också bakterier och svampar angripa och frukten ruttnar, säger Sanja Manduric.

- Men man kan ibland se larver krypa när frukten eller bären lagts i lådor. Eller när man tar upp frukten ur frysen, säger hon.

En film från Maine i USA, som finns på Youtube, visar hur man upptäcker insekten.

Nu kommer Växtskyddscentralen i Alnarp att fortsätta att bevaka den lilla flugan. Bland annat vill man veta om den lyckas övervintra och etablera sig i Norden. Den skulle kunna klara vårt kyliga klimat, den har nämligen tidigare hittat i Kanada, Nordamerika och på höga höjder i Schweiz.

- Om man ser till flugans biologi så ska den kunna övervintra här men vi behöver mer information om flugan för att bedöma vilken skadegörelse den kan åstadkomma, konstaterar Sanja Manduric.

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer