Ny 3d-teknik använder svävande partiklar

2014-06-09 08:10  

Svävande partiklar som styrs till att forma bilder och animationer. Japanska forskare har utvecklat en ny teknik för att skapa tredimensionella bilder.

I boken om Peter Pan använder älvan Tingeling ett magiskt stoft för att få syskonen Darling att flyga till Landet Ingenstans. Tre japanska forskare från Universitetet i Tokyo, Nagoya tekniska högskola samt Sony tar till ljudvågor för att få partiklar att sväva och forma bilder och animationer. I bägge fallen kallas tekniken bakom för "pixie dust"- älvstoft.

Att använda stående ljudvågor för att få partiklar att sväva är i sig inget nytt. Men fram till nu har ingen lyckats att styra hundratals partiklar i realtid. Forskarna Yoichi Ochiai, Takayuki Hoshi och Jun Rekimoto lyckades med bedriften genom att utveckla ett sätt att styra fördelningen av det akustiska fältet. Resultatet har blivit en ny 3d-teknik.

Hittills har bokstäver och figurer skapats i "skärmar" från 25 x25 cm till 100 x 100 cm. Partiklarna rör sig med en hastighet på upp till 72 cm per sekund, den spatiella upplösningen (varje pixel) är 0,5 mm och de svävar 4,25 mm från varandra. Densiteten på materialet kan vara upp till 7 gram per kubikcentimeter.

Tekniken kommer att presenteras i detalj på den årliga dator- och grafik konferensen Siggraph i Vancouver, Kanada, i augusti samt i det kommande numret av den vetenskapliga tidskriften ACM Transactions on Graphics (Volume 33, Issue 4).

 

 

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer