Nu växlar Beyond Gravity upp – bygger ny Linköpingsfabrik

2022-03-16 07:22  
Så här ska den nya fabriken se ut. Foto: Beyond gravity

Schweiziska rymdbolaget Beyond Gravity har inlett bygget av en ny fabrik i Linköping, meddelar företaget i ett pressmeddelande.

Företaget tillverkar så kallade dispenser, som används när små satelliter skjuts upp i rymden. Dispensen ser till att satelliterna och raketen hålls samman och att de släpps ut på rätt plats, enligt företaget.

Från att ha tillverkat en dispenser i månaden i de nuvarande lokalerna i Linköping ska den nya fabriken, när den står färdig 2023, kunna producera en i veckan. Enligt Corren rör det sig om en investering på en kvarts miljard kronor.

Fabriken innebär 60 nya arbetstillfällen, från dagens omkring 140.

Beyond Gravity först ut i rymdkluster

Satellitkonstellationer har blivit populära de senaste åren. Beyond Gravity, som tidigare hette RUAG Space, har bland annat levererat till GPS-konkurrenten Galileo och satellitbredbandsbolaget One Web.

– Beyond Gravity är det första företaget som bygger en ny produktionsanläggning i vårt planerade flyg- och rymdkluster. Det kommer att skapa högkvalitativa industriella arbetstillfällen i Linköping inom den växande och allt viktigare rymdsektorn, säger kommunalrådet Niklas Borg (M) i pressmeddelandet.

Gustav Sjöholm/TT

Mer om: Linköping

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer