Nu testas algbatteriet

2011-11-03 07:00  

Kan ett svenskt batteri tillverkat av algpapper och saltvatten driva en fjärrkontroll? Motorola i Linköping ska testa.

Uppmärksamheten blev enorm när forskare vid Ångströmslaboratoriet i Uppsala visade upp ett nytt, snabbladdande batteri för drygt två år sedan.

Fler än tusen artiklar beskrev innovationen av algcellulosa, ledande polymerer och saltvatten. Företag såväl som riskkapitalister hörde av sig.

Nu ska batteriet för första gången testas i en produkt: en fjärrkontroll från Motorola Mobility, som gör boxar för digital-tv i Linköping. Det rör sig om ett prototypbatteri skapat av utvecklingsbolaget ETC Battery and Fuel Cells Sweden i Nol. Företaget deltar i ett projekt som vidareutvecklar den nya batteritekniken med finansiering av bland annat Nordic Innovation Centre.

– Batteriet fungerar, men det är långt kvar till en kommersiell produkt, säger Carl Johan Rydh på ETC.

En stötesten är att prototypen tappar sin laddning. Den inre resistensen är dessutom hög, vilket ger förluster. Forskarna hoppas kunna lösa problemen så att ett salt- och pappersbatteri på sikt kan nå marknaden.

Tekniken är mycket mer miljövänlig än metallbaserade batterier och ger kort laddningstid. Fast energitätheten är skral jämfört med exempelvis litiumjonbatterier.

Som tänkbara tillämpningar nämner ETC bland annat drift av elektriska sensorer i smarta förpackningar och textilier.

Använder papper och salt

Två elektroder skapas av ett papper ­ av cellulosa från algen grönslick. Algen har en speciell nano ­ struktur som ger fibern stor ytarea.

Fibrerna i pappret beläggs med ett tunt lager av den ledande polymeren polypyrrol.

Kolbaserade strömledare placeras intill varje elektrod.

Ett filterpapper placeras som separator mellan elektroderna, som sedan stoppas ner i ett hölje av plast ­ folie av samma typ som  i kaffepåsar.

Vanligt saltvatten hälls i, och höljet ­ försluts. Nu är en battericell färdig.

Ett helt batteri skapas genom att seriekoppla flera battericeller.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt