Nu startar tillverkning av grafen i Sverige

2012-03-06 12:30  

Det hajpade materialet grafen börjar nu tillverkas industriellt i Sverige. Metoden har utvecklats av forskare i Linköping.

I Linköping finns nu en av världens få grafentillverkare. Under hösten smögs verksamheten i gång vid det lilla utvecklingsbolaget Graphensic. För ett pris från 20 000 kronor och uppåt går det att köpa en kvadratcentimeterstor bit av det nobelprisade materialet.

– Det täcker mer än väl tillverknings- och utvecklingskostnad, säger Rositza Yakimova, vd för Graphen­sic i Lin­köping.

De första kunderna är forskargrupper i Japan, Frankrike, Sverige och ytterligare ett nordiskt land. Vilket är hemligt ännu så länge.

Grunden till företaget är en världs­unik metod att framställa grafen på kiselkarbid som hon och hennes kolleger vid Linköpings universitet utvecklat. Tekniken löser det grundläggande problemet att tillverka grafen med jämn kvalitet över stora ytor i industriell skala. Linköpingsforskarnas extremt goda prestanda har väckt internationell uppmärksamhet. Det kommer väl till pass i allt från högfrekvenselektronik till sensorer i tuffa miljöer som heta avgaser.

Just nu sker tillverkningen vid Linköpings universitet. Där hyr forskarna den utrustning som krävs för att tillverka grafenet. Men när beställningarna ökar från dagens tiotal till upp emot 80 om året måste företaget hitta andra lösningar.

– Då måste vi skaffa egen utrustning och fabrik, säger Mikael Syväjärvi, vid Linköpings universitet.

Han för nu diskussioner med ett antal nya forskargrupper som vill köpa den åtråvärda varan. Fler lär det bli om EU beslutar att projektet Graphene-Coordinated Action i sommar tilldelas 10 miljarder kronor under tio år. I så fall kan massor av beställningar trilla in, hoppas Mikael Syväjärvi.

Men riktigt stora volymer blir det först när industrin kommer in som beställare. En sensor från det lilla utvecklingsbolaget Sensic i Kista kan bli en av de första produkterna med svensktillverkad grafen. Den superkänsliga sensorn kan detektera kväve­oxider ner på en miljarddels nivå och har utvecklats från Linköpingsforskarnas material. Lanseringen beräknas ske inom två år.

– Industrin ger oss bättre respons när det gäller krav på reproducerbarhet och kvalitetsnivå. Det behöver vi för att fortsätta att utveckla produktionen, säger Mikael Syväjärvi.

Tre olika sätt att framställa grafen

1. Grafen på kiselkarbid. Tekniken ger kvadratcentimeter stora materialytor. Materialet passar bland annat för högfrekvenselektronik och sensorer som ska arbeta i tuffa miljöer, till exempel heta avgaser.

2. Grafenflagor. Tillverkningen sker på kemisk väg. De mikrometersmå flagorna kan till exempel användas som kontaktmaterial på polymerer som avger ljus.

3. Som flak. Grafen som tillverkas som stora flak på metall och sedan förs över till exempelvis glasskärmar. Samsung använder sig av tekniken för att utveckla nya typer av interaktiva skärmar.

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Grafen

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer