Nu ska världens vita kartfläckar fyllas

2014-11-10 09:23  
Volontärer från University of Lubumbashi i Kongo-Kinshasa kartlägger staden. Foto: Läkare Utan Gränser

I projektet Missing Maps hjälper volontärer till att kartlägga de områden i världen som hittills har varit vita fläckar. Arbetet smygstartades under ebolainsatsen i Västafrika, där det rådde brist på uppdaterade kartor.

- I Google Earth-tider är det svårt att föreställa sig att det fortfarande finns samhällen i världen som inte finns med på officiella kartor, men det finns faktiskt sådana platser, till exempel i Centralafrikanska republiken, säger Pete Masters, samordnare för Missing Maps på Läkare Utan Gränser, i ett pressmeddelande.

Projektet lanserades officiellt i London i fredags. Tanken är att de uppdaterade kartorna ska göra det enklare för humanitära organisationer att planera och genomföra insatser i samband med naturkatastrofer, krig och epidemier.

Projektet är ett samarbete mellan Läkare Utan Gränser, brittiska och amerikanska Röda korset och Humanitarian Open Street Map Team.

Arbetet i Missing Maps går till så att frivilliga runtom i världen producerar kartor, antingen online eller i fält. När en karta togs fram över staden Lubumbashi i Kongo-Kinshasa användes först satellitbilder för att rita in gator, byggnader, floder och andra landmärken. Sedan gick en grupp ut på gatan för att anteckna gatunamn och annan information som inte syns på satellitbilderna. Frivilliga lade ihop kartan och gatunamnen och en kartograf dubbelkontrollerade kartan, därefter var den klar att använda.

- Helt vanliga människor kan via nätet aktivt bidra till det humanitära arbetet i fält. De hjälper oss med sin skicklighet och sin tid, oavsett om de lägger fem minuter eller fem dagar på att producera en karta. Allt man behöver är en dator, säger Andrew Braye från brittiska Röda korset, i pressmeddelandet.

Kartorna som produceras inom Missing Maps har en öppen källkod och finns tillgängliga för alla som behöver dem.


Följ Ny Teknik på Facebook!

Linda Nohrstedt

Mer om: Missing maps

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer