Nu ska Sandvik börja FoU-chansa

2012-06-11 10:38  

Sandvik pressas av både nya och gamla konkurrenter och ska därför öka sitt risktagande inom forskning och utveckling.– Vi måste våga satsa på mer riskfyllda utvecklingsprojekt för att åstadkomma de verkligt stora genombrotten, säger Olle Wijk, chef för Sandviks nya FoU-råd.

Sandviks nya vd Olof Faxander började med att flytta huvudkontoret till Stockholm, och fortsatte med att ändra inriktning på bolagets forskning och utveckling. Det var stora förändringar i ett företag som häromveckan firade sitt 150-års- jubileum.

Vid årsskiftet tillsatte Faxander ett FoU-råd med prisbelönta forskaren Olle Wijk som ordförande med mandat att genomdriva förändringen.

Uppdraget är att få ut mer av de 3 miljarder kronor som årligen satsas på FoU, vilket placerar bolaget på plats tio i Ny Tekniks FoU-lista. Det ska bland annat ske genom flera gemensamma projekt inom koncernen. Men också genom ett snabbare utvecklingstempo, en prioritering av produkter med hög lönsamhet samt ett ökat risktagande.

Det är dock inte första gången Sandvik talar om vikten av ökade synergier inom FoU. Men denna gång är det annorlunda, försäkrar Olle Wijk.

– Tidigare var det en ambition utan att vi egentligen ändrade vårt sätt att jobba. Men nu har FoU-rådet en egen budget för den här typen av satsningar, vilket är avgörande. Och det är ett ansenligt belopp, säger han.

Tio ”hemliga” utvecklingsprojekt har startats av FoU-rådet sedan årsskiftet. Tänkbara exempel på projekt, som Olle Wijk nämner, är nya material för borrstål till gruvindustrin, där utvecklare inom affärsområdena Materialteknik och Gruvor samarbetar.

Sandvik satsar fler FoU-miljarder än någon av sina konkurrenter. Men konkurrensen hårdnar. Och israeliska Iscar, som ofta beskrivs som mer innovativt, lägger tre gånger så mycket på sin utveckling, räknat som andel av omsättningen.

Det är också hög tid att ta kinesiska konkurrenter, som Zhou Zhou och Bao Steel på allvar, anser Olof Faxander, som ofta påminner om att Ericssons nya huvudkonkurrent är kinesiska Huawei.

– Därför måste vi också våga satsa på lite mer riskfyllda utvecklingsprojekt för att kunna ta de verkligt stora kliven, säger Olle Wijk.

”Strukturerat” riskfyllda projekt, preciserar han sedan, för att inte skrämma slag på aktieägarna.

Men ökad risk ska inte tolkas som att Sandvik tänker ge sig in på helt nya områden. Det misslyckade köpet av Medical Solution finns i färskt minne. Sandvik ska bara öka risk- nivån inom områden där man redan har en stark kompetens, exempelvis inom materialteknik, verktyg i hårdmetall och produkter i avancerade rostfria stål.

Det nya FoU-rådet kräver också ett väsentligt högre utvecklingstempo av enheterna. Det ska ske genom färre och större projekt och en hårdare uppföljning.

Affärsområdet Sandvik Materialteknik, SMT, som utvecklar avancerade material, har exempelvis redan dragit ner antalet större utvecklingsprojekt från 25 till 10. Målet är att halvera utvecklingstiden ”inom något år”.

Borta är bland annat SMT:s utveckling av material för medicinska implantat. Nu är det avancerade produkter för köpstarka kunder inom energisektorn som gäller. Exempelvis Sandviks umbilicals-rör, som är en av de mest lönsamma produkterna, omsatte mer än 1 miljard kronor förra året. De tre forskarna bakom den produkten fick medalj på senaste bolagsstämman.

Det visar vad ledningen hoppas få se mer av från Sandviks 2 700 FoU-anställda framöver.

Olle Wijk om...

…gruvboomen.

– Gruvbranschen upplever en fantastisk expansion, med stort behov av nya verktyg för avverkning och borrning i hårda berg, av material som klarar hårt slitage.

…om förebilder inom FoU.

– 3M, Toyota och Scania har vi tittat på i många år. Sandvik har också jämfört sina FoU-processer med Ericsson, Scania och Volvo Bussar.

…om Googles idé att låta anställda använda 20 procent av sin tid till egna idéer.

– Det har vi också. Vi kallar det skvalptid. Nanoflex, ett stål som innehåller kvasikristaller, utvecklades på så sätt.

Sandvik i siffror

(gäller för 2011)

 Omsättning: 94,1 miljarder kronor.

 Resultat: 8,2 miljarder kronor.

Antal anställda: 50 030.

FoU: 3 miljarder kronor.

FoU-anställda: 2 700.

Lönsamma rör som pallar för trycket

Inom Sandviks affärsområde Materialteknik jobbar 550 personer med forskning och utveckling. Där har forskarna tagit fram det avancerade rostfria stålet som används i Sandviks rör som kallas umbilicals, engelska för navelsträng.

Rören kan göras 30 km långa och transporteras upplindade på en spole. Trots denna behandling klarar rören de extremt höga korrosions- och hållfasthetskrav som krävs för oljeutvinning på 2 000 meters havsdjup. Detta till skillnad från plastslangar, som lätt veckas och vanligt rostfritt stål, vars väggar skulle bli för tjocka.

För att få fram rätt egenskaper har forskarna använt termodynamisk modellering.

Materialet i de senaste rören, SAF3207HD, ingår 32 procent krom och 7 procent nickel i det rostfria stålet. Det röret finns än så länge bara i en testinstallation, men ska klara 3000 meter djup.

Mer om: Forskning FoU

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer