Nu minskar smittspridningen i Sverige – enligt covid-app

2020-06-01 14:17  
Syftet med Covid Symptom Study är att kartlägga smittspridningen i Sverige och öka kunskapen om coronaviruset. Foto: Jessica Gow/TT

Smittspridningen i Sverige är fortsatt hög men har generellt minskat senaste veckorna, enligt appen Covid Symptom Study som samlar in data om svenskars hälsa. ”Andelen smittade har minskat i de flesta regioner”, säger Paul Franks, ansvarig för forskningsstudien.

– Vid långhelgen, Kristi himmelsfärd, började det falla, fortsätter han.

Drygt 172 000 personer deltar frivilligt i studien i Sverige och ger anonymt genom appen uppgifter om sin hälsa och mående, med syfte att kartlägga spridningen i landet. Appen är inget diagnosverktyg och personerna har alltså inte testats för coronaviruset, men bedöms vara smittade eller friska utifrån vilka symptom de visar.

Metoden har utvecklats av forskare på King’s College London och har publicerats i tidskrifterna Science och Nature Medicine. Den används även i bland annat Storbritannien.

Sverige ligger fortfarande högt jämfört med Storbritannien. Det är förväntat eftersom det har varit en "lock down" av samhället där, säger Franks.

Läs mer: Covidmedicin dröjer i Sverige – "väldigt komplicerat"

– Hittills omfattar de svenska resultaten endast personer i åldrarna 20–69 år, eftersom andelen äldre som deltar är för låg.

Enligt studien bedöms knappt två procent av Sveriges befolkning vara smittade. I Stockholmsregionen ligger andelen på 2,9 procent, i Skåne på 1,3 och i Västra Götaland på 2,3 procent.

Läs mer: Ny studie visar att medicinen kortar covidvård

– Sverige är inte någonstans nära flockimmunitet, säger Paul Franks.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer