Nu kan du utforska supermassivt svart hål i vr

2018-11-19 12:37  

Ett supermassivt svarta hål i mitten av Vintergatan har för första gången visualiserats i vr.

Virtuell verklighet, vr, kan vara ett sätt att bättre försöka förstå komplicerade och svårbegripliga fenomen. Forskare i Holland och Tyskland har nu för första gången skapat en vr-simulering av ett supermassivt svart hål i mitten av vår galax kallat Sagittarius A*.

– Vi har alla en bild i huvudet av hur svarta hål kan se ut, men vetenskapen har utvecklats och vi kan i dag göra mycket mer exakta återgivningar, och de här svarta hålen ser ganska annorlunda ut mot vad vi är vana vid, säger Heino Falcke, professor vid Radboud universitet i ett uttalande.

Läs mer: Neutriner från rymden fångade i Antarktis is

Forskarna har tagit hjälp av astrofysiska modeller för att skapa en vr-simulering av Sagittarius A*. Simuleringen kan bli användbar för att vidare utforska svarta hål, men också uppmuntra allmänheten att bli mer intresserade av astrofysik, tror forskarna.

– Att resa till ett svart hål under vår livstid är en omöjlighet, så fördjupande visualiseringar som dessa kan hjälpa oss att förstå mer om dessa system från där vi är, säger Jordy Davelaar, en av forskarna bakom studien.

Studien har publicerats i Computational Astrophysics and Cosmology.

Ania Obminska

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Debatt