Nu kan du läsa hela din arvsmassa för 3 000 kronor

2020-02-20 15:35  
Dna-test från Nebula. Foto: Nebula Genomics

Nebulas test läser dna på 6 miljarder platser. ”Ett stort steg”, säger den berömde genetikern George Church.

Från omkring 30 miljarder kronor till 3 000 kronor på bara 17 år. Så mycket har kostnaden för att läsa en människas arvsmassa sjunkit.

Det är Nebula Genomics, en Harvard-avknoppad startup grundad av genetikern George Church, som säljer fullskaliga dna-test direkt till konsument för 3 000 kronor.

”Det här har ingått i våra planer ända sedan vi grundade Nebula Genomics, och det är med stolthet och ödmjukhet som vi nu kan säga att vi är de första att skriva in det här priset i historieböckerna”, skriver företagets produktchef, Kevin Quinn, på Twitter.

Läser genomet på 6 miljarder platser

För den som redan är bekant med dna-bolag som 23andme och Ancestry, som säljer dna-tester till ett lägre pris, kan Nebulas milstolpe verka förvirrande. Det beror på att det finns olika sorters dna-tester. Det Nebula erbjuder är en så kallad 30x helgenomsekvensering. Till skillnad från de billigare testerna läser den inte genomet på bara 600 000 platser, utan på 6 miljarder platser (i praktiken hela genomet). ”30x” handlar om att varje bokstav i dna:t läses i genomsnitt 30 gånger.

Läs mer: Ny Teknik Insight: Gensaxen Crispr

”Det här genererar tusen gånger mer information, som också är mer korrekt. Det möjliggör mer utförliga rapporter om egenskaper och släktskap”, skriver Nebula på hemsidan, som också kallar 30x-varianten ”guldstandarden bland genetiska tester”.

– Under de senaste 30 åren har vi arbetat för att göra personlig helgenomsekvensering billig och pricksäker. Nu har vi tagit ett stort steg mot det målet, säger George Church i ett pressmeddelande.

Peter Ottsjö

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer