Nu har fler fall av muterade deltavarianten upptäckts

2021-08-27 08:05  
Tio nya fall av den nya virusvarianten delta med mutationen E484Q har hittats i Sverige, enligt Folkhälsomyndigheten. Foto: Jonas Ekströmer/TT

Ytterligare tio fall av den nya mutationen av coronaviruset, delta med mutationen E484Q, har identifierats av Folkhälsomyndigheten.

Därmed har 23 fall hittats i Sverige, rapporterar Dagens Medicin.

De tio nya fallen identifierades i augusti och merparten har påvisats efter utlandsvistelse, i flera olika länder.

Det var Region Uppsala som först upptäckte den nya mutationen av coronaviruset hos ankommande flygresenärer i mitten av augsti och där har nu totalt 13 fall identifierats. Tilläggsmutationen heter E484Q, men det handlar alltså fortfarnade om deltavarianten av covid-19-viruset.

Läs mer: Alfa och delta – här är det vi vet om virusvarianterna

Mats Martinell, medicinsk rådgivare till provtagnings- och smittspårningsenheten i Uppsala, säger till tidningen att man förväntar sig att de bekräftade fallen snart stiger till det dubbla.

Mutationen upptäcktes för första gången i världen i USA för ett halvår sedan.

Enligt Folkhälsomyndigheten är det oklart om delta med mutationen E484Q skiljer sig från andra virusvarianter vad gäller smittspridning och sjuklighet.

Mer om: Coronaviruset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer