Nu blir virtual reality trådlöst

2018-01-09 13:56  

På teknikmässan CES visades för första gången nya VR-headsetet Vive Pro. Men den viktigaste nyheten är en liten adapter.

HTC Vive har ända sedan lanseringen för två år sedan varit en av de bästa huvudmonterade skärmarna på marknaden. Men konkurrensen med exempelvis Facebooks Oculus Rift är tuff och med sitt höga pris förblir Vive något bara de allra mest inbitna VR-entusiasterna väljer att köpa.

Under CES i Las Vegas visade HTC upp sitt nya headset, Vive Pro. Det har en upplösning på 1440x1600 pixlar per öga, något den taiwanesiska tillverkaren hävdar är en ökning med 78 procent jämfört med deras ursprungliga modell. Uppdateringsfrekvensen är 90 hertz. Synfältet på 110 grader förblir dessvärre oförändrat.

Men även om Vive Pro innebär att kliv framåt så har kinesiska Pimax – som också närvarar på CES – redan VR-displayer med ett betydligt bredare synfält och högre upplösning på gång. Pimax kan stoltsera med 3840x2160 per öga. Likaså är svenska Starbreezes Star VR överlägsen Vive Pro vad gäller rena specifikationer, låt vara att deras VR-satsning inte är avsedd som en konsumentpryl.

Likafullt visar HTC vägen framåt med en adapter som gör VR-upplevelsen med Vive Pro trådlös. För överföringen används Intels wigig-teknik som skickar information över frekvensen 60 gigahertz. Räkna med att konkurrenterna kommer att följa efter: Ericsson är en aktör som kikar på hur man skulle kunna göra VR trådlöst med hjälp av 5g.

Övriga nyheter i Vive Pro är inbyggda hörlurar, dubbla mikrofoner, dubbla framåtriktade kameror och – enligt marknadsföringen åtminstone – bättre ergonomisk design.

Peter Ottsjö

Mer om: VR HTC

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer