”Nordisk samverkan kan ge världsledande innovation”

2016-05-02 06:00  
Professor Torger Reve tror på svensk-norsk samverkan. (bilden är ett montage) Foto: Torbjørn Brovold, Alamy

Om Sverige och Norge samarbetar har vi god chans att bli världsledande på innovation.

Norden bör bli den mest innovativa regionen i Europa, enligt organisationen Innovative Nordics, med nära koppling till norska ambassaden. Särskilt bör Sverige och Norge inleda ett nära samarbete, och mest centralt för att uppnå målen är digitalisering och robotisering, enligt en ny rapport som pekar ut sex strategiska områden inom allt från bioteknik till it och telekom.

– Den största konkurrensen om nya jobb kommer från Asien. För att få en bättre chans behöver vi nu samarbeta mellan Sverige och Norge. Asien är svagt på innovation, men extremt bra på att producera saker, säger professor Torger Reve vid Handelshögskolan BI i Oslo, som lett arbetet med rapporten.

När det gäller innovationer är det framför allt USA vi har att kämpa emot. I Europa kommer konkurrensen främst från Tyskland och i viss mån Storbritannien. Torger Reve ser däremot ingenting från Sydeuropa.

– Norden har små ekonomier och platta demokratiska strukturer som ger goda förutsättningar för att vara innovativa. Den tyska hierarkiska modellen fungerar till exempel inte så bra längre, när vi går från en tillverkningsekonomi till en kunskapsekonomi, säger Torger Reve.

Vi bör också samarbeta med Danmark och Finland, men Norge och Sverige har de mest sammanflätade ekonomierna, om man tittar på korsägande, export och import.

– De kulturella skillnaderna är också mindre. Vi var trots allt samma land för drygt hundra år sedan, säger Torger Reve.

Samtidigt har länderna problem med sina gamla näringar, Norge med oljeindustrin och Sverige med den traditionella tillverkningsindustrin. Här skapas inte de nya jobben, enligt Torger Reve.

Spotify gick nyligen ut med krav till regeringen på vad den behöver göra för att stödja entreprenörsbolag. Är det bra förslag?

– Jag har inte studerat det i detalj. Men hittills har man lyssnat för mycket på de gamla företagen. De nya företagen har långt större tillväxtmöjligheter och därför bör man lyssna till deras förslag, säger Torger Reve.

 

Få koll på digitaliseringen av samhälle och företag med nyhetsbrevet Digital Teknik!

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt