Nödhjälp på lönnfärd genom luften

2012-11-09 14:42  

Emergency Airdrop kallar Adrienne Finzsch sina farkoster som likt lönnfrön singlar ner mot marken med nödsändningar från luften.

Hon lånade sin kompis balkong för att testa hur nödhjälpspaket skulle kunna släppas från luften enligt samma princip som lönnfrön snurrande på sina vingar faller från trädet ner på marken.

Efter 500 försök kände sig Adrienne Finzsch nöjd. För en tid sedan fick den tyska studenten i industridesign James Dysons innovationspris och 1500 euro. Och snart går hon vidare till en internationell designtävling med chans att vinna 22000 euro.

Den 25-åriga studenten från designhögskolan i Darmstadt har experimenterat med pappersvingar som hon vikt på olika sätt och sedan belastat med små vikten för att se hur de på bästa sätt snurrande tog sig från balkongen och ner på marken.

Nu samarbetar hon med ett företag som testar att tillverka vingarna i full skala, och redo att ta med en last på 60 kg att släppas från ett transportplan.

När lasten fälls från luften lossar en spärr och de två meter långa vingarna fälls ut. Sedan snurrar paketet sakta genom luften ner mot marken.

Pappersrotorn blir betydligt billigare att tillverka än fallskärmar, som används vid luftlandsättning av nödproviant i dag. När nödsändningen prepareras fälls de tre vingarna ihop och låses. Enligt Adrienne Finzsch utnyttjar man utrymmet i flygplanets lastutrymme 33 procent effektivare än med den teknik som hittills använts.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer