Nobelveckan är här – rivstartar med medicinpris

2019-10-07 07:29  
Runt 11.30 måndagen den 7 oktober tillkännages vem eller vilka som blir årets Nobelpristagare i fysiologi eller medicin. Foto: TT

Som traditionen bjuder tillkännages årets Nobelpristagare i fysiologi eller medicin den första måndagen i oktober och i dag – tidigast 11.30 – får vi alltså veta vem eller vilka som får årets pris.

Förra året gick detta pris till James Allison, USA, och Tasuku Honjo, Japan, för deras forskning kring immunterapi som behandling av olika cancersjukdomar.

I år kan det bli Hans Clevers vid Universiteit Utrecht i Nederländerna som får priset, för att ha upptäckt en viktig signalväg, kallad Wnt, i cancerceller och stamceller. Två andra möjliga kandidater är de båda amerikanska forskarna John Kappler och Philippa Marrack för banbrytande insatser för att förstå de mekanismer som ligger bakom autoimmuna sjukdomar, som reumatoid artrit, SLE och Guillain-Barrés syndrom.

Det tror i alla fall analysföretaget Clarivate Analytics som spekulerar om möjliga pristagare genom att utgå från antalet vetenskapliga citeringar.

Rättad version: I en tidigare version av artikeln uppgavs fel namn på företaget som spekulerar om pristagarnamn.

Följ tillkännagivandet här:

Mer om: Nobelpriset

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer