Nobelpristagarens rön hemligt i fyrtio år

2015-10-06 05:57  
Youyou Tu Foto: Nobelprize.org

Youyou Tu, 85, är den tolfte kvinnliga medicinpristagaren. Men i fyrtio år var det helt okänt att hon stod bakom malarialäkemedlet Artemisinin.

1967 hade det kommunistiska Kina startat det hemliga malariaforskningsprojektet "523". Enligt handlingar från "523" framgår det att Youyou Tu beordrades att delta i ett militärt projekt för att utrota malarian som krävde många dödsoffer i Kina.

Hon skickades till sydkinesiska provinsen Hainan för att för att studera Kinas örter. Hennes dotter fick placeras på ett barnhem i Peking eftersom hennes man hade förvisats till en annan del av landet.

När hon återvände till Peking sex månader senare kände hennes dotter inte igen henne. Men Youyou Tu ångrar inget.

– Arbetet var högsta prioritet, säger hon till vetenskapstidskriften New Scientist.

Hon studerade recept mot feber för att se om dessa kunde ge uppslag till bättre behandlingar av malaria. Resultaten hon gjorde var inte entydiga. Men efter att ha konsulterat ett flera hundra år gammalt recept och bytt ut det "kokande vattnet" med lägre temperaturer lyckades hon 1969 framställa vad som kom att bli läkemedlet Artemisinin.

Först fick inte Youyou Tus forskningsresultat offentliggöras alls eftersom vetenskaplig publicering var förbjuden. Resultaten publicerades slutligen 1977 när kulturrevolutionen hade ebbat ut. Men på den tiden publicerades alla kinesiska forskningsresultat anonymt.

Det var först 2005 när malariaforskaren Louis Miller började gräva i läkemedlets historia tillsammans med sin kinesiska kollega Xinzhuan Su som Youyou Tu upptäcktes.

 

Läs mer om Nobelpriset

 

Prenumerera på Ny Tekniks kostnadsfria nyhetsbrev!

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL