Nobelpriset: Mediciner med gigantisk nytta för mänskligheten

2015-10-05 12:22  

Årets Nobelpris i medicin går till William Campbell, Satoshi Omura samt Youyou Tu för deras upptäckter av nya behandlingar mot svåra sjukdomar som överförs av myggor och flugor.

Malaria, elefantiasis och flodblindhet. Sjukdomar som drabbar cirka 300 miljoner av människor över hela världen och som alla orsakas av parasiter överförda av myggor eller flugor. Årets Nobelpristagare i medicin hittade basen till helt nya behandlingar i naturen.

- Nyttan för de miljontals människor som lider av flodblindhet, lymfatisk filariasis (elefantiasis, reds anm) eller malaria går inte att överskatta, konstaterar Urban Lendahl, sekreterare i Nobelkommitten vid Karolinska Institutet.

Att många jordbakterier tillverkar substanser som är kan slå ut skadliga mirkoorganismer är väl känt. Den japanska mikrobiologen Satoshi Omura var på jakt efter nya bioaktiva ämnen och inriktade sig på bakterier av en särskild stort, Streptomyces. Av ett 1000-tal odlingar valde han ut 50 som verkade extra lovande och skickade dem till William Campells labb. Där undersöktes deras effekt på olika parasiter. En av jordbakterierna, uppgrävd vid kanten på en golfklubb, visade sig döda varenda rundmaskparasit i sin närhet. Det aktiva ämnen, Avermectin, renades fram och blev enormt framgångsrik inom veterinärmedicinen. En ännu mer effektiv form, Ivermectin, visade sig också slå ut de parastimaskar som orsakar sjukdomarna elefantiasis (lymfatisk filariasis) samt flodblindhet hos människor. Resultatet blev en ny klass av läkemedel mot sjukdomar som drabbar människor i stora delar av världen. För det arbetet får Satoshi Omura och William Campbell den ena halva av årets Nobelpris i medicin.

Den andra halvan går till den kinesiska forskaren Youyou Tu som funnits med i spekulationerna kring priset under många år. Inspirerad av kinesisk örtmedicin sökte hon bland gamla recept för att se om hon kunde hitta uppslag till nya behandlingar av malaria. Den traditionella behandlingen med ämnen som klorokin och kinin hade blivit allt mer verkningslösa. Växten Artemisia annua verkade som en intressant kandidat. Så Youyou To utvecklade en avancerad reningsmetod för att utvinna den aktiva beståndsdelen, senare kallad Artemisinin. Susbstansen visade sig vara både effektiv och unik eftersom den dödar malariaparasiten på ett tidigt stadium i dess livscykel. Det är också förklaringen till att Artemisinin är den i dag mest effektiva behandlingen mot svåra former av malaria.

Men att det skulle vara ett erkännande traditionell kinesisk örtmedicin förnekar Hans Forssberg, överläkare vid institutionen för kvinnor och barna hälsa. Youyou Tu må ha hittat sin inspiration där, men för att utvinna substansen krävdes utveckling av avancerad reningsteknik och tekniker för att koncentrera medicinen.

Helt klart är i alla fall att årets pristagare uppfyller Alfreds Nobel testamente när det gäller att det som prisas ska ha varit till stor nytta för mänskligheten. Eller som det uttrycktes vid presskonferensen " Upptäckterna har varit till gigantisk nytta för mänskligheten".

 

Ulla Karlsson-Ottosson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL