Nobelpriset i fysik: följ livesändningen här

2014-10-07 05:30  

Vem eller vilka får årets Nobelpris i fysik? Det avslöjar Kungliga vetenskapsakademin i dag klockan 11.45.

Just nu sitter samtliga medlemmar i Kungliga Vetenskapsakademin i möte för att rösta fram vem eller vilka som ska få årets Nobelpris i fysik. Namn som surrar i luften är männen bakom det hajpade kvantmaterialet topologiska isolatorer. Även forskarna bakom ferroelektriska minnen och material samt lasern uppbyggd av en enda nanotråd pekas ut som heta kandidater.

Kanske får partikelfysiklaboratoriet Cern, där Higgspartikeln hittades, priset trots att det gick dem förbi förra året. Rent teoretiskt är det en möjlighet.

In i det sista kan en "dark horse" dyka upp.

Tidigast klockan 11.45 får vi svaret när Staffan Normark, ständig sekreterare vid Kungliga vetenskapsakademin, meddelar vem eller vilka som just blivit årets nobelpristagare i fysik. Och som från och med i dag ingår i samma exklusiva klubb som Marie Curie och Albert Einstein.

Livesändningen följer du via webb-teve här ovan från starttiden.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Nobelpris Cern

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer