Nobelpriset går till grafen

2010-10-05 11:36  

Årets nobelpris i fysik går till männen bakom det atomtjocka kolmaterialet grafen.

Den 51-årige Andre Geim och den 36-årige Konstantin Novoselev arbetar tillsammans vid universitetet i Manchester. För sex år sedan lyckades de ta fram den allra första flagan av det extrema materialet ur en bit grafit. Som hjälp hade de en bit vanlig tejp.


Grafen är ett plant nät av kolatomer bundna i sexkantar. Materialet är släkt med kol-60-bollar och kolnanorör, men har varit svårare att framställa. Dess uppbyggnad gör att grafen är intressant ur teoretisk synpunkt. Bland annat har kvant fysikerna mycket att lära av materialet.


Men grafen kan också få stor betydelse i framtida praktiska tillämpningar. Det kan vara snabb datorelektronik, hållbara kompositmaterial, effektivare solceller, känsliga sensorer och genomskinliga pekskärmar:


Bland annat blir grafentransistorerna avsevärt snabbare än dagens kiseltransistorer, vilket leder till effektivare datorer. Och dess förmåga att släppa igenom ljus, och samtidigt leda ström, passar i genomskinliga pekskärmar, ljuspaneler och solceller.

Dessutom kan grafen blandas in i plast och göra plasten hållbar, värmetålig och elektriskt ledande.

Läs mer om fysikpriset på Kva:s webbplats.

Anders Wallerius

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Alla Tjänstebilar

ANNONS

Debatt

COMSOL