Nobelprisat blåljus effektiv insektsdödare

2014-12-15 10:04  
De fick Nobelpriset i fysik: Hiroshi Amano, Isamu Akasaki och Shuji Nakamura. Foto: Nobelstiftelsen, Nagoya University, TT

Blå lysdioder kan bli effektiva vapen mot flugor, myggor och mjölbaggar visar japansk forskning.

I förra veckan tog tre japaner emot Nobelpriset i Stockholm för att ha uppfunnit den blå lysdioden. Nu presenterar en annan japansk forskargrupp ytterligare användningsområden för uppfinningen, nämligen som insektdödare.

Forskare vid Tohokuuniversitetet har prövat blått ljus vid olika våglängder som vapen mot bananfluga, en art av stickmygga (Culex pipiens f. molestus) och rismjölbagge.

Försöken visar att ljus i våglängderna 378 nm (ultraviolett) till 508 nm (blågrönt) dödar insekter, medan våglängder i det röda och gula området inte har någon effekt alls.

Forskarna noterade även att bananflugor avlivas effektivast vid våglängden 467 nm, medan myggorna avlivades effektivast vid 417 nm.

De olika arterna av insekter verkar ha speciella våglängder de är känsliga för. Till viss del kan det bero på om de är verksamma i dagsljus eller i mörker.

Forskarna antar att effekten liknar den som UV-strålning har på celler. Blåviolett ljus verkar stimulera produktionen av reaktiva syreföreningar (ros) på insekterna. Dessa molekyler bryter ner cellerna så att vävnader förstörs och döden slutligen inträffar.

De exakta mekanismerna är ännu inte kända, men forskarna påpekar att ljus med rätt våglängd kan bli effektiva skydd mot skadeinsekter utan att gifter behöver användas.

Mer om forskningen här


Följ Ny Teknik på Facebook!

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer