Nobelpris för blå dioder ifrågasatt

2014-10-14 09:36  
Tre japaner fick nobelpriset i fysik för upptäckten av blå lysdioder. Nu hävdar två amerikaner att de var först. Foto: Colourbox

Tre japaner fick årets Nobelpris i fysik för utvecklingen av blå lysdioder. Amerikanerna tycker att de hann före.

Efter i stort sett varje Nobelpris dyker diskussion upp: vann rätt forskare? Så även i år. Tre japaner fick som bekant dela årets Nobelpris i fysik för utvecklingen av blå lysdioder: Isamu Akasaki, Hiroshi Amano och Shuji Nakamura.

Men en artikel i den amerikanska nyhetssajten Semiconductor Engineering beskriver hur två amerikaner utvecklade en blå lysdiod två decennier före japanerna.

Duon Wally Rhines och Herbert Maruska var i början av 1970-talet forskare vid Stanford. Tillsammans ska de ha satt sig ner med ett periodiskt system för att testa nya materialkombinationer. Efter en del experimenterande testade de magnesiumdopad galliumnitrid.

- Vi skruvade upp spänningen och den blev blå, säger Wally Rhines till Semiconductor Engineering.

De båda forskarna har även tidigare berättat om sin upptäckt. Här är en intervju med Wally Rhines för Computer History Museum år 2012.

 

Här beskriver Herbert Maruska upptäckten - och hur ett projekt kring den blå lysdioden lades ner.

 

 

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer