Neutronforskare fann penseltvätt

2013-08-08 15:05  
Penseln till vänster rengjord med lösningsmedelsbaserad penseltvätt, den till höger med det nya tensidbaserade tvättmedlet. Foto: FC Jülich

Med en liten mängd specialtensider som tagits fram genom neutronforskning har ett medel för penseltvätt, utan skadliga lösningsmedel, tagits fram.

Den tensidbaserade rengöringsmedlet utvecklades som ett resultat av forskning kring en annan substans - blockcopolymerer. Forskare vid forskningscentrum i Jülich undersökte tillsammans med kolleger vid Kölns universitet dessa långa polymerkedjor, med en vatten- och en fettupptagande del.

Dessa blockcopolymerer belönades 2002 i Tyskland, men lyckades aldrig ta sig vidare ut på marknaden som produkt. De blev för dyra att tillverka och var svåra att bryta ned biologiskt.

Men med hjälp av neutronforskning lyckades forskarna hitta tillsatsmedel med samma effektiva verkan som blockcopolymerer. Det handlar om tensidmolekyler med en lång vattenupptagande ände och en kort fettupptagande ände.

Redan med en liten mängd tillsats av tensiden får man kraftig verkan, och principen för detta har man låtit patentera.

Penseltvätten löser gammal intorkad färg, såväl vattenbaserad som lösningsmedelsbaserad, fetter, bitumen, tjära och det flesta limtyper, och lämpar sig även för rengöring av sprutpistoler och färgblandningsanläggningar. Rengöringsmedlet uppges också vara ofarligt för människor, och är helt luktfritt. Det har nu börjat marknadsföras av färgtillverkaren Alfred Clouth.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer