Nej till forskningspengar i stödfond

2015-04-21 16:33  
Foto: TT

EU-parlamentets budget- och ekonomiutskott säger nej till att använda pengar som öronmärkts för forskning som grund i EU-kommissionens stora investeringsfond. Utskotten vill i stället att den så kallade Efsi-fonden byggs upp gradvis med hjälp av allmänna budgetmedel.

I en omröstning i måndags kväll ställde sig de två utskotten i allmänhet ändå bakom planerna på fonden, även om utskottet kräver större parlamentsinsyn, bland annat över tillsättandet av fondens ledning.

”Jag är i grunden skeptisk till Junckers investeringsfond. Det är knappast nya stödprogram som får fart på investeringarna i Europa. Men jag nöjd att vi lyckats stoppa EU-kommissionen från att nalla på forskningsanslagen”, skriver svenske EU-parlamentsledamoten Christofer Fjellner (M) i ett uttalande.

Förhandlingar inleds nu i hopp om att komma överens även med EU:s medlemsstater för att fonden ska kunna dras i gång som planerat under andra halvåret i år.

Mer om: EU-parlamentet

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer