Natthimlen nu 100 gånger ljusare

2015-02-12 15:21  
Molniga nätter blir himlen över Berlin extra upplyst. Foto: Christopher Kyba

Natthimlen har globalt blivit hundratals gånger ljusare jämfört med innan belysning infördes visar en omfattande studie.

Allt fler och större delar av vår planet badar i konstgjort ljus på nätterna, vilket är en stor förändring för det nattliga livet.

I en stor studie genomförd av Leibniz-institutet IGB på 50 orter runt om i världen visar att på 30 av orterna är natthimlen dubbelt så ljus som en naturlig stjärnhimmel.

Men när moln lägger sig över vissa orter blir himlen 18 gånger ljusare jämfört med en stjärnklar natt. Molnen fungerar som en ljusförstärkare när ljuset från lamporna på marken reflekteras tillbaka från molnen.

Den ljusaste orten i undersökningen var holländska Schipluiden. Där var natthimlen 10000 gånger ljusare än på den mörkaste mätplatsen, Kitt Peak i USA. Även när det gäller genomsnittsvärden fann forskarna stora skillnader. En molnig natthimmel över Berlin är 300 gånger ljusare än himlen över Nordsjöön Schiermonnikoog.

Vad den allt ljusare natthimlen har för inverkan på naturen är ännu inte klarlagt. Men forskare förmodar att ljuset rubbar beteenden hos djur, exempelvis när det gäller förmågan att orientera sig. Förändrade förutsättningar för nattrovdjur är också tänkbara, liksom även för fortplantning.

Forskarna vill nu bygga ut nätverket för studier av nattljuset för att kunna undersöka effekterna av fenomenet som fått beteckningen "skyglow".

Studien har publicerats i tidskriften Scientific Reports.

Håkan Abrahamson

Mer om: Himlen Belysning

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer