Nasas nästa destination: solen

2018-08-08 16:11  
På lördag skickar Nasa iväg rymdskeppet Parker Solar Probe. Foto: Ed Whitman

Sonden som Nasa skickar iväg måste klara temperaturer upp till 1400 grader.

På lördag, den 11 augusti, skickar Nasa iväg rymdskeppet Parker Solar Probe för sitt sjuåriga uppdrag. Den ska studera koronan, solens yttre ”atmosfär” som bland annat bakom så kallade solvindar, som kan ställa till det för kommunikationssystem här på jorden, skriver V3.

För att klara av resan som avgår från Cape Canaveral i Florida är sonden fäst i den näst starkaste raketen i världen, United Launch Alliance Delta IV Heavy. Den enda som är kraftfullare är SpaceX:s Falcon Heavy som tidigare i år skickades upp med en Tesla ombord.

Parkersonden måste klara höga temperaturer

För att inte brinna upp skyddas sonden från värmen som kommer stiga upp till 1400 grader. Med hjälp av Venus ska Parkersonden bygga en tajtare elliptisk bana runt solen, den gör att den tillbringar kortare tidsperioder nära solen. Med en 11 cm tjock kolkomposit ska sonden även klara av att hålla temperaturen på insidan under 30 grader.

Läs mer: Nasa skickar sond till solens korona

Sonden tar hjälp av Venus, som den kommer passera den 2:a oktober. Den 5:e november planeras vara första gången sonden når den närmast möjliga punkten från solen. Som närmast ska Parker komma 6,1 miljoner kilometer från solens ”yta”, det är sju gånger så nära som den tidigare rekordhållaren, sonden Helios 2, som på 1970-talet höll sig på 43 miljoner kilometers avstånd.

Ellinor Molin

Mer om: Nasa Raket

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer