Nasachef sågar Indiens satellitnedskjutning

2019-03-28 09:16  
Indien har genomfört ett robottest och skjutit ned en lågt gående satellit i omloppsbana, något som gör landet till en ”supermakt i rymden” enligt premiärminister Narendra Modi. Foto: HINDUSTAN TIMES/REX/SHUTTERSTOCK

Indien får kritik från amerikanskt håll för att landet i ett test av en antisatellitrobot skjutit ned en av landets uttjänta satelliter.

USA:s rymdstyrelse Nasa varnade för att explosioner i rymden kan innebära att rymdskrot sprids, och riskerar att förstöra annan utrustning.

– Om vi förstör rymden, så kommer vi inte att få den tillbaka, säger Nasachefen Jim Bridenstine för den amerikanska kongressen.

Tillförordnade Pentagonchefen Patrick Shanahan säger att det är oroande att det saknas regelverk.

– Rymden borde vara en plats där människor är fria att göra saker. Vi kan inte göra det instabilt, vi kan inte skapa skrotproblem som de här testerna gör, säger han.

Indiens utrikesdepartement tonar ner riskerna, och säger att explosionen skedde i låg omloppsbana, och att alla fragment kommer att försvinna när de faller ner mot jorden inom några veckor.

Mer om: Indien Rymden

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer