NASA-spindlar vaktar vulkan

2009-08-14 13:32  
Spindel med tre ben

Femton sensorer vaktar nu vulkanen Mount St. Helens i USA för NASA:s räkning. Systemet ska bli modell för forskning på andra planeter i solsystemet.

De femton sensorerna kallas ”spindlar”, men har egentligen bara tre ben vardera. I mitten av juli sänktes de ner från helikopter till Mount St. Helens vulkankägla. Där ingår de i ett övervakningssystem som ska varna för framtida utbrott och samtidigt ge forskare data om den dagliga miljön på en plats där människor inte kan vistas.

Varje sensor har en seismometer, gps, infraröd kamera och blixtdetektor för att spana efter vulkaniska explosioner och askmoln. Hela apparaten är stor som en mikrovågsugn och har batterier för ett års drift. De femton skapar ett trådlöst nätverk mellan varandra, och satelliten Earth Observing-1.

– Farliga miljöer som Mount St. Helens är försöksområden för framtida rymdprojekt, till exempel för att spåra meteoritnedslag på Mars, säger Steve Chien vid NASA:s Jet Propulsion Laboratory.

Här på jorden är efterfrågan på system för att varna vid vulkanutbrott och jordbävningar stort. Mount St. Helens hade ett stort utbrott senaste 2004, då vulkanen spydde ut 100 miljoner kubikmeter lava.

Niklas Dahlin

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer