Nasa: 5g-antenner riskerar att slå ut våra vädersatelliter

2019-08-15 07:02  

Korrekta väderprognoser – eller snabbare trådlöst internet. Enligt Nasa och myndigheten NOAA kan det senare försvåra det förra.

Att förutse väder är inte lätt, men modern teknik som vädersatelliter har i varje fall gjort prognoserna mer pålitliga. Men nu oroas meteorologer för att ny radioteknik, närmare bestämt 5g, kan förstöra för dem.

I USA säger Nasa och National Oceanic and Atmospheric Administration (NOAA) att 5g-antenner kommer att skicka ut signaler nära de frekvenser deras vädersatelliter använder för att samla in kritisk data om vattenförångning. Det kan innebära störningar.

De båda myndigheterna efterfrågar därför strikta begränsningar på signalstyrkan för tekniken. 

Alla är inte lika övertygade om att det finns ett problem. Federal Communications Commission, den myndighet som licensierar ut spektrum i USA, menar att rädslan är obefogad.

Läs mer: Nyupptäckt planet kan ha flytande vatten

Dock hävdar meteorologer att det finns ett stort hot. De menar att risken är att det blir svårare att få till korrekta väderprognoser – och FCC:s ovilja att diskutera kompromisser späder på oron i yrkeskåren. Det rapporterar tidningen Science.

Det problematiska är enligt Nasa, NOAA samt meteorologerna att FCC har föreslagit att tillåta signalstyrkor på upp till -20 dBW på alla band som auktionerats ut för 5g, bland andra ett mellan 24,25 och 25,25 GHz. Detta ligger nära det väderviktiga frekvensbandet 23,8 GHz. 

Frekvensen används för att få ut data om vattenånga som är kritisk inte bara för de vanliga veckoprognoserna, utan även för att bedöma styrkan samt riktning på orkaner. Långtidsstudier av data för vattenånga ligger även till grund för vissa modeller för klimatförändring.

Meningsskiljaktigheterna mellan FCC och de övriga har pågått sedan i våras då 24 GHz-frekvenserna auktionerades ut. Chefen för NOAA har bland annat haft en dragning i kongressen där han sagt att 5g-relaterade störningar kan kosta enorma mängder data och degradera väderprognoserna ner till samma nivå som 1980.

Läs mer: Forskare: Månen är mycket äldre än vi trott

Detta kontrades av FCC-chefen som i en egen kongressutfrågning sa att NOAA inte förstår sig på 5g-tekniken.

Problemet är inte begränsat till USA, men i bland annat Europa är ansvariga myndigheter inne på att vara mer restriktiva med signalstyrkan. Ett förslag är att begränsa till -42 dBW, en gräns som är mer än 100 gånger striktare än FCC:s.

I takt med att allt fler frekvenser auktioneras ut världen över kan också krig mellan olika intressen bli allt vanligare.

Felix Björklund

Mer om: Nasa 5G

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer