Näringsministern: ”Svensk industri har tappat tid”

2016-01-21 14:01  

Tysklands storsatsar på industri 4.0. Nu är det Sveriges tur att lyfta industrin. Idag klubbade regeringen en strategi för nyindustrialisering. "Vi har tappat tid, men jag tror att vi kan springa i kapp", säger näringsminister Mikael Damberg.

Redan för tre år sedan sjösatte den tyska regeringen sin storsatsning på att digitalisera den tyska industrin. Motsvarande två miljarder kronor satsades på programmet industri 4.0, som syftar på den fjärde industriella revolutionen.

Även länder som USA, Storbritannien och Nederländerna har lanserat initiativ för att lyfta industri och produktion. Den fjärde industriella revolutionen är också temat vid det pågående Davos-mötet.

På torsdagen var det den svenska regeringens tur att presentera sin nyindustrialiseringsstrategi som ska stärka den svenska industrin och locka investeringar till Sverige.

– Vi har tappat tid, men jag tror att vi kan springa i kapp, sa närings- och innovationsminister Mikael Damberg som svar på Ny Tekniks fråga varför Sverige kommer med sin strategi långt efter flera andra länder.

Enligt Mikael Damberg har det funnits en syn på att Sverige gått in i ett postindustriellt samhälle där industrin inte längre har någon betydelse.

– Det tror jag var ett farligt feltänk som har gjort att Sverige tappat kanske tio år av strategiskt arbete. Vi hade kunnat ha de här programmen i gång.

Han betonar att Sverige fortfarande är en industrination som sysselsätter en miljon människor när underleverantörer och tjänsteföretag räknas med. Men utmaningarna för den svenska industrin är flera, enligt regeringen:

1. Många svenska industriföretag hänger inte med i digitaliseringen och riskerar att slås ut.

2. Delar av den svenska industrin är inte tillräckligt resurseffektiv.

3. Företagen får allt svårare att rekrytera rätt kompetens.

4. Som andel av bnp har svenska företags investeringar i forskning och utveckling minskat på senare år.

För att vässa den svenska industrin vill regeringen därför satsa på fyra områden.

För det första ska Sverige få ett program för industri 4.0 liknande det tyska för att dra nytta av digitaliseringen. Ett särskilt ”digilyft” ska riktas mot små och medelstora företag.

Därutöver ska Sverige inrikta sig särskilt mot hållbar produktion.

I strategin finns också ett kunskapslyft för industrin samt en satsning på testbäddar i verkliga miljöer där svenska företag och universitet kan visa upp och utveckla nya produkter och tjänster. Testbäddarna ska också fungera som dragplåster för utländska företag.

Som exempel nämner Mikael Damberg testbanan för aktiv bilsäkerhet Asta Zero utanför Borås.

Nästa steg blir att omsätta strategin i en mer konkret handlingsplan. Hur mycket pengar som regeringen är beredd att satsa vill Mikael Damberg ännu inte svara på utan hänvisar bland annat till forskningspropositionen som kommer i höst.

Hela strategin hittar du här

Marie Alpman

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt