Nanoyta stärker bettet

2012-02-20 08:58  

En nanobeläggning som stärker käkbenet ger bättre fäste åt konstgjorda tänder. Det visar en studie på 16 patienter i Linköping.

Stärk benet så fäster implantatet bättre. Så fungerar en ny ytbeläggning från Linköpingsföretaget Addbio.

Implantatets yta beläggs med ett nanometertunt proteinskikt. Det täcks i sin tur med bisfosfonat, ett läkemedel som sedan länge används av patienter som lider av benskörhet.

När bisfosfonatet sedan frisätts så förstärks benet och implantatet sitter stadigt fast.

Tekniken kan exempelvis ge kortare läkningstider för personer som får nya tandimplantat.

-Du kan börja tugga flera månader tidigare. En annan fördel är att patienter med svagare ben, exempelvis äldre, rökare och diabetiker, i större utsträckning kan få implantat och slippa löständer, säger företagets vd Trine Vikinge.

Metoden har utvecklats av Per Aspenberg, som är överläkare på universitetssjukhuset i Linköping och medgrundare till Addbio.

 Nu har han slutfört en första klinisk studie på patienter med gott resultat. 16 patienter fick minst två tandimplantat var. Ett vanligt och ett som behandlats med det nya ytskiktet.

Redan efter två månader visade röntgenbilder en tydlig skillnad, och efter sex månader satt den behandlade skruven avsevärt mycket bättre fast för 15 av de 16 patienterna. Studien har publicerats i den vetenskapliga tidsskriften Bone.

Trine Vikinge ser resultaten som mycket viktiga för företaget.

-Vi söker en partner och det här gör oss attraktiva för de internationella implantatföretagen, säger hon.

Metoden testas även i en klinisk studie på patienter med slitna knän vid sjukhuset i Hässleholm.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt

COMSOL