Nanopartiklar gör växt till sensor

2014-03-21 13:05  
Backtrav med kolnanorör i sitt inre suger upp 30 procent mer ljusenergi och kan fungerar som en biokemisk sensor. Foto: Juan Pablo Giraldo

Växter som detekterar föroreningar eller växtgifter. Material som växer och reparerar sig själv. Amerikanska forskare har upptäckt att kombinationen nanopartiklar och växter kan bli ett vinnande koncept.

Låt bladen hos den lilla växten backtrav suga upp kolnanorör. Vips så ökar elektronflödet vid fotosyntesen med 30 procent. Anledningen är att kolnanorören vandrar in i växten kloroplaster där de fungerar som små antenner. Antennerna gör det möjligt att fånga upp solljus från ett större spektrum. Det upptäckte Michael Strano och hans kolleger vid amerikanska MIT.

Nu hoppas de att upptäckten inte bara ska kunna förstärka växtens energiproduktion utan även kunna användas för att tillföra nya egenskaper. Dit hör förmågan att detektera och övervaka utsläpp av miljögifter.

- Växter har egenskaper som gör dem attraktiva som teknikplattform. De reparerar sig själva, kan leva i karga miljöer, genererar sin egen energi och har en inbyggd vattendistribution, säger Michael Strano.

Hittills har forskarna visat att nanopartiklar även kan förvandla backtrav till en kemisk sensor för kväveoxid. Nu arbetar de vidare med att göra växter till ljusdrivna sensorer för allt från giftiga bakterier till sprängämnen.

Enligt Michael Strano har de börjat föra in supermaterialet grafen i växterna. På sikt hägrar syntetiska material som använder solljus, vatten och koldioxid för att växa och reparera sig själva.

- Potentialen är oändlig, säger Michael Strano.

Forskarnas resultat presenterades nyligen i den vetenskapliga tidskriften Nature Materials. Artikeln hittar du här.

 

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Nanoteknik

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer