Nanokristaller dödar resistenta bakterier

2009-09-18 13:46  

Med hjälp av nanokristaller har en grupp forskare lyckats identifiera och döda antibiotikaresistenta bakterier.

En grupp forskare knutna till universitetet i Münster har visat att det med zeolit L kristaller går att häfta vid bakterierna, markera dem och slutligen döda dem. Doktor Cristian Strassert är en av forskarna.

Nanopartiklarna har fått en tillsats som gör att de kan fästa på bakterierna. Partiklarna är också försedda med ett färgämne som visar grön färg under ett fluorensmikroskop, vilket gör det möjligt att identifiera bakterierna.

En tredje tillsats sätter vid belysning igång en reaktion som dödar bakteriecellerna. Belysta med rött ljus bildas syremolekyler, och dessa startar en reaktionskedja som förstör bakteriecellen.

Forskarna arbetar nu vidare för att hitta metoder att binda partiklarna till specifika bakterier, och kanske även till cancerceller.

- Om det fungerar skulle man kunna använda nanopartiklarna i solkrämer, som vid belysning börjar bekämpa hudcancerceller, säger Cristian Strassert i ett pressmeddelande.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer