Nanoflingor av zinkfosfat bästa rostskyddet

2016-04-13 16:39  
Flingor av zinkfosfat ger bästa rostskyddet. Foto: INM

Stålkonstruktioner, som fartyg och byggnader, får betydligt bättre rostskydd om de behandlas med nanoflingor av zinkfosfat.

Det är forskare vid Leibniz Institute för New Materials INM som har utvecklat en speciell typ av nanopartiklar av zinkfosfat.

Vanligtvis är sådana sfäroida till formen, men INM-forskarna har tagit fram nanopartiklar som ser ut som flingor. De är tio gånger längre än de är tjocka.

Resultatet blir en anisotrop beläggning som gör det svårare för gasmolekyler att tränga igenom rostskyddet och nå stålet.

Forskarna konstaterade att deras nanoflingor lägger sig i lager på varandra och skapar en väggliknande struktur. Denna gör det alltså svårare för syre att nå stålytan.

Vid tester har forskarna i elektrolytbad noterat korrosion på plåt som behandlats med sfäroida nanopartiklar av zinkfosfat redan efter en halv dag, medan plåtar som skyddats med nanoflingor var oanfrätta efter tre dygn.

Nanoflingorna framställde forskarna med kommersiellt tillgängliga zinksalter, fosforsyra och en organisk syra.

Rostskyddsmetoden demonstreras på årets industrimässa i Hannover 25 till 29 april.

Håkan Abrahamson

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer