Nano som kapar bränsleförbrukning prisades

2014-05-16 06:22  
Christian Kolar från Applied Nano Surfaces tar emot prist som årets nanoföretag. Foto: Ulla Karlsson-Ottosson

En nanokomposit som halverar friktionen och bidrar till att kapa bränsleförbrukningen i fordon. Det har Uppsalabolaget Applied Nano Surfaces rullat ut på marknaden. I går kväll knep de priset som årets nanoföretag.

I går korades årets svenska nanoteknikföretag. Bakom utmärkelsen står Swednanotech, en paraplyorganisation för den svenska nanoeliten. Fem heta unga företag var nominerade. Spänningen var på topp när Lars Leijonborg, ordförande i Swednanotech, tillkännagav att den sexhövdade juryn precis utnämnt Applied Nano Surfaces till vinnare.

Företaget har utvecklat en mekanisk-kemisk process om slätar till ytor samtidigt som de beläggs med en lågfriktionsfilm i form av en nanokomposit. Resultatet halverar friktionen i mekaniska system och minskar nötningen med 20 procent.

-15 procent av bränsleförbrukningen hos fordon beror på friktion. Och det handlar inte bara om bilar, säger Christian Kolar på Applied Nano Surfaces.

Företaget, som år 2008 knoppades av från Ångströmslaboratoriet i Uppsala, arbetar i dag med ett 50-tal företag. Dit hör Ford, Tetra Pak, Atlas Copco Secoroc och SKF.

- Nu rullar vi ut också på den amerikanska marknaden.

Konkurrensen om priset var stenhård. Favorit bland många konferensdeltagare var det 11 månader unga företaget Disruptive materials som lyckats tillverka en porös form av magnesiumkarbonat. Resultatet är världens bästa fuktabsorbent.

- Vi lanserade materialet i somras och det har varit helt galet sedan dess. Vi fick press över hela världen och det har strömmat in kundförfrågningar från mer än 2 000 företag. Vi hade gjort det som ansågs omöjligt i 100 år, säger Mattias Karls på Disruptive Materials.

För knappt ett år sedan tillverkade företaget cirka 20 gram åt gången. Nu är produktionstakten uppe i på 7 ton per år.

De tre övriga nominerade var Spago Nanomedical som utvecklat nanopartiklar för diagnos och behandling av cancer, SolVoltaic vars trådar av galliumarsenid ökar verkningsgraden hos solceller samt Polymer factory som tillverkar dendrimerer - förgrenade polymerer i nanostorlek- som används inom bioteknik och materialvetenskap.

Vinnaren Christian Kolar strålar på scen:

- Det är jättekul att få priset. Vi kände oss lite som en underdog efter presentationerna eftersom vår industriprocess kanske var lite tråkigare än de andras nanoprodukter.

Det är inte första gången företaget prisas. Applied Nano Surfaces tillhör den exklusiva skara av företag som tre år i rad har kvalat in på Ny teknik och Affärsvärldens lista över Sveriges 33 hetaste unga teknikföretag.

Vad betyder det för er att få priset?

- Vi har en teknik som behöver synas. Priset bidrar till det.

Finns det något område som du drömmer om att er teknik ska komma in i?

- Det jag brinner för är tekniken och att få in den i produktion. Det är det som är viktigt.

Juryn bestod av: Lillemor Svensson på Connect Öst, Claes Post från Almi Invest, affärsutvecklaren Tord Lendau, Adam Feiler från förra årets vinnare Nanologica, Anders Eliasson på Business Sweden, Björn O. Nilsson från IVA och Åsalie Hartmanis på SwedNanoTech.

Juryns motivation

Applied Nano Surfaces

”A company that has utilized nanotechnology for energy saving application to address to a broad customer basis, with a clear business plan and go-to-market-strategy.”

 

Ulla Karlsson-Ottosson

Mer om: Nano

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer