Mysteriet med den mjuka diamanten

2010-11-30 14:21  

Vad händer med världens hårdaste material när man slipar det? Nu har forskarna svaret.

Forskare vid Fraunhoferinstitutet i tyska Freiburg kan för första gången avslöja hur diamantslipning går till på atomnivå. De nya rönen publiceras i tidsskriften Nature materials.

Skickliga hantverkare har slipat diamanter i hundratals år. De vet att man måste hålla rådiamanten i exakt rätt vinkel mot slipverktyget för att få perfekta facetter. Orsaken är att kolatomerna i diamantkristallerna formar olika plan. I vissa riktningar är diamanten ”mjukare” och lättare att slipa, medan andra är hårda och svåra att bearbeta. Men vad det egentligen beror på har hittills gäckat diamantindustrin.

Nu har den tyska forskargruppen lyckats visa att rådiamantens yta omvandlas till en ”glasliknande kolfas” när den slipas i hög hastighet. Denna materialfas inträffar olika snabbt beroende på hur kristallerna är orienterade i rådiamanten.

Det nya materialet på ytan skalas därefter bort tack vare två mekanismer. Först skrapar slipverktyget loss minimala kolpartiklar från ytan, något som skulle vara omöjligt i rådiamantens ursprungliga fas. Samtidigt reagerar luftens syremolekyler med kolkedjorna vid ytan och bildar koldioxid.

Forskarna hoppas att den nya kunskapen ska öka förståelsen för hur friktion och slitage påverkar även andra material.

Charlotta von Schultz

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer