Myror tillverkar sin egen antibiotika

2017-03-20 07:37  
Foto: Mikael Gustafsson / Naturfotograferna /IBL Bildbyrå

Myror lever tätt sammanpackade i enorma kolonier där smittrisken är stor vid sjukdomsutbrott. Men de har uppfunnit ett motmedel. De tillverkar egen antibiotika genom att blanda myrsyra med kåda.

Både myrsyran, som myrorna producerar i sina giftkörtlar, och kådan innehåller ämnen som dödar farliga mikroorganismer, som bakterier och parasitsvampar.

De fungerar delvis var och en för sig. Men det är när de båda blandas som de största effekterna uppnås. Enligt forskarna, som presenterar sina rön i Ecology and Evolution, är blandningen en potent brygd som skyddar myrkolonierna mot olika mikrober.

Forskarna, som är verksamma vid universiteten i Lausanne och Neuchâtel, studerade arten Formica paralugubris, en skogsmyra som är vanlig i Alperna och tillhör samma släkte som vår egen röda skogsmyra.

Under studien noterade man att myrorna släpade hem små bitar av stelnad kåda, så kallad harts, till stacken.

Genom en serie experiment kunde man slå fast att hartsen, när den sprejats med myrsyra, var ett effektivt vapen mot en av myrornas dödsfiender, en parasitsvamp som sprids genom sporer. Ytan där svampen kunde leva minskade med 50 procent efter att området behandlats med den egenproducerade antibiotikan.

Forskarna misstänker att liknande substanser kan spela en stor roll hos många sociala insekter.

Mer om: Medicin Insekter

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer