Myggor ska bekämpa denguefeber

2014-09-25 12:53  

Forskare i Brasilien har släppt ut tusentals myggor infekterade med bakterien Wolbachia, som för myggorna fungerar som ett vaccin mot dengueviruset. Bakterien hindrar också smittan från att föras vidare till framtida generationer av insekterna.

Forskarna hoppas därför att myggorna som bär på bakterien ska konkurrera ut de som sprider denguefeber, rapporterar BBC.

Metoden utvecklades i Australien 2008 och försöket är en del av ett större program som även involverar Vietnam och Indonesien.

Sjukdomen, som skördar drygt 20 000 människoliv varje år, ger akut feber med kärlsprängda ögon och smärtor i huvud, leder och muskler. Efter några dagar kommer mässlingsliknande utslag som kan utvecklas till blödningar på händer, fötter och i armhålorna.

Brasilien är det land i världen som är hårdast drabbat av denguefeber. Mellan 2009 och 2014 insjuknade över tre miljoner människor, varav 800 avled.

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer