Musslor lär forskarna skapa superlim

2004-01-20 23:00  

Järn är det bindemedel som gör musslors sekret till ett superlim. Det hävdar forskare från det amerikanska Purdue-universitetet i Lafayette, Indiana. Upptäckten kan på sikt bidra till bättre båtbottenfärger.

Järn utvunnet ur havsvatten är en viktig ingrediens i vanliga blåmusslors "lim", som hjälper dem att hålla sig fast under vattnet. Med sitt lim kan musslorna till och med hålla sig fast vid teflonytor.
 
Studien vid Purdue-universitetet visar att järnet sitter som bindning mellan proteinkedjor, som på så vis bildar klibbiga nystan.
 
Att metalljoner är viktiga för proteiners bindningsförmåga och stabilitet är inte nytt - däremot att järn på ett så tydligt sätt behövs för att bygga upp ett amorft, alltså icke-kristallint, biologiskt material.
 
Kunskapen kan enligt forskarna bland annat komma till användning för att utveckla alternativ till giftiga båtbottenfärger. Tanken är att skapa ytor som stör musslornas eller havstulpanernas förmåga att sitta fast och framställa sina lim. Många båtbottenfärger avger koppar för att förgifta havstulpanerna och deras larver.
 
Den nu publicerade studien kommer i första hand att följas upp med undersökningar av hur andra havs-levande djur bygger upp sina fogningsmedel. Men inte bara båtbottenfärger kan tänkas som framtida tillämpningar, enligt Purdue-forskaren Jonathan Wilker.
 
- Limmets biologiska ursprung och kapaciteten att fästa vid nästan alla ytor inbjuder till tillämpningar i stil med kirurgiska lim, säger Jonathan Wilker.

Sus Andersson

Mer om: Blåmusslor

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer