Musk vill bygga bredband i rymden

2016-11-17 08:08  
Elon Musk på Kennedy Space Center, april 2016. Foto: Paul Hennessy/Polaris Images

Fiber är gammalt. "Det nya svarta" inom bredband är rymden. Särskilt om man frågar Elon Musks raketföretag Space X, som nu formellt ansökt om att få bygga ett satellitnätverk som ska ge global internettäckning.

Det Kalifornien-baserade företaget lämnade enligt nyhetsbyrån Reuters in dokument om projektet till USA:s telekommyndighet FCC (Federal Communications Commission). Där framgår att det ska handla om totalt 4|425 satelliter som ska möjliggöra bra täckning var man än är på jorden.

Tidigare har Musk, också känd som mannen bakom Tesla, sagt att satsningen ska kosta 10 miljarder dollar. Men någon finansierings- eller kostnadsplan ingår inte i ansökan till FCC, skriver Reuters.

Även andra företag har liknande planer. Men Space|X har åtnjuta förtroende hos USA:s myndigheter i dessa sammanhang, efter att ha fått flera tunga kontrakt om uppskjutningar till bland annat Internationella rymdstationen (ISS).

För tillfället är Space X raketprogram dock pausat, sedan en Falcon 9-raket med en kommunikationssatellit ombord exploderade på uppskjutningsplattan i Florida den 1 september i år.

Mer om: Elon Musk

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

  Kommentarer

Debatt

Läs mer