Musik i örat ger inte fler trafikolyckor

2015-08-12 08:24  
Musik i bilen är inte farligt, har forskare kommit fram till. Om man inte flipprar med mobilen under körning som på bilden, ska tilläggas. Foto: TT

Att prata i telefon samtidigt som du cyklar eller kör bil leder inte till fler olyckor. Men att köra med bra musik i lurarna gör att du sannolikt trampar lite fortare.

Cyklister och bilister som får ett telefonsamtal under körning kompenserar den uppmärksamheten genom att köra långsammare, visar forskning från Statens väg- och transportforskningsinstitut (VTI) och Karlstads universitet. Den har observerat hur testpersoner agerar när de pratar i mobilen och lyssnar på musik.

– Om det ringde under körning så stannade cyklisten helt eller drog ner farten. Bilisten körde automatiskt långsammare och tog längre avstånd till medtrafikanter, säger Maria Krafft, trafiksäkerhetsdirektör på Trafikverket som varit med och finansierat studien.

Motsatt förhållande blev det när försökspersonen fick, i sitt tycke, riktigt bra musik i hörlurarna.

– Med viss musik ökade hastigheten.

Enligt statistik i studien kan mobiltelefoner ha bidragit till 0,2 procent av alla inrapporterade skadefall till sjukvården under en femårsperiod. Men något klart samband mellan hög hastighet och fler olyckor går inte att se.

– Det korrelerar inte eftersom man kompenserar sitt beteende tills viss del. Vi är inte jätteoroade. Men det betyder inte att vi rekommenderar folk att ha musik i lurarna, säger Maria Krafft.

 

Gilla Ny Teknik på Facebook

 

Kommentarer

Välkommen att säga din mening på Ny Teknik.

Principen för våra regler är enkel: visa respekt för de personer vi skriver om och andra läsare som kommenterar artiklarna. Alla kommentarer modereras efter publiceringen av Ny Teknik eller av oss anlitad personal.

Här är reglerna för kommentarerna på NyTeknik

  Kommentarer

Dagens viktigaste nyheter

Aktuellt inom

Debatt